Укрзалізниця тимчасово заборонила подачу порожніх зерновозів, цементовозів та критих вагонів у мережу

22.06.2020

        Укрзалізниця в телеграммі №ЦД/39 (від 16 червня) інформує щодо введення заборони подачі в Україну зерновозів, цементовозів та критих вагонів (у тому числі з об’ємом кузова 130 куб. м), які належать залізницям інших держав – Литві, Казахстану, Грузії, Узбекистану, Естонії, Білорусі, Латвії, Молдові, Киргизстану, Таджикистану, Вірменії, Азербайджану, Росії, Туркменістану. Обмеження починає діяти 21 червня та розповсюджуються на відправки зі станцій вказаних країн та для всіх отримувачів.
        Така конвенція прийнята внаслідок перенасичення ринку Україні парком вантажних вагонів і є засобом боротьби з профіцитом.
        Нагадаємо, що торік у липні була введена аналогічна заборона щодо відправок порожніх напіввагонів (№ЦЦО/46 від 18 липня 2019 року). Однак згодом у перелік виключень (№ЦЦО/101 від 27 січня 2020 року) потрапили вагони усіх залізниць, окрім парку з РФ. Деякі учасники ринку зазначають, що є прецеденти, згідно з якими вагони інших держав, оформлені як тимчасово ввезені, посилаючись на дану телеграму намагались відправити назад за місцем приписки.