АМКУ надав рекомендації Укрзалізниці скасувати заборону використання китайских коліс

19.07.2021

            Антимонопольний комітет України надав АТ «Укрзалізниця» обов’язкові для розгляду рекомендації щодо скасування заборони використання суцільнокатаних вагонних коліс виробництва компаній Maanshan Iron & Steel Co. Ltd та Taiyuan Heavy Railway Transit Equipment Co. Ltd. Нагадаємо, що обмеження роботи з такими колесами при ремонті колісних пар, а також їх експлуатації на залізницях України під вантажними вагонами всіх форм власності будь-яких залізничних адміністрацій було прийнято згідно з телеграмою №Ц4-59/7-20 (від 8 квітня 2020 року) після провалу сертифікаційних випробувань на відповідність вимогам ДСТУ ГОСТ 10791: 2016 «Колеса суцільнокатані. Технічні умови».

            Зауважимо, що, згідно з дослідженням АМКУ, у 2017-2020 роках на ринку України реалізацією коліс займались декілька компаній – це ГК «Інтерпайп», ТОВ «МС Трейд Україна» (представник ТК «Євразхолдінг», Росія), АТ «Виксунський металургійний завод» (Росія) та ТзОВ «Проммашкомплект» (Казахстан). Однак у грудні 2020 року дію сертифікату для Проммашкомплекту було скасовано підприємством «Дніпропетровський орган з сертифікації залізничного транспорту», у травні того ж року введено санкції для ВМЗ, а у квітні 2021 року було заборонено ввезення на митну територію України суцільнокатаних коліс з РФ.

            За нашими даними, за перше півріччя залізницею було імпортовано 1,4 тис. тонн коліс (+29% до аналогічного періоду минулого року), з них 1,1 тис. тонн (+5%) через сухопутні погранпереходи з Росією (весь обсяг ввезено до введення заборони).