Кабмін намагається врегулювати процес продовження строку експлуатації вантажних вагонів

30.06.2021

            Міністерство інфраструктури України оприлюднило проєкт постанови Кабінету міністрів України «Деякі питання визначення умов і порядку організації діяльності залізничного транспорту загального користування», відповідно до змісту якого можливість активного списання старих вагонів із продовженим терміном служби майже повністю виключається, принаймні протягом найближчого часу. Метою прийняття документу є лише врегулювання питання щодо продовження строку експлуатації вантажного парку, встановленого виробником, на залізничному транспорті загального користування.

            Зокрема, у пункті першому зазначається, що після закінчення строку експлуатації вантажних вагонів, встановленого виробником, допускається його продовження.

            Також протягом тримісячного строку МІУ має розробити та затвердити порядок проведення комплексу діагностичних, ремонтних та реєстраційних операцій, спрямованих на продовження строку експлуатації вагонів, установленого виробником, та визначити строк продовження експлуатації такого рухомого складу.

            У постанові вказують на те, що дія такого розробленого порядку не поширюватиметься на вагони підприємств технологічного залізничного транспорту, які призначені для переміщення вантажів у виробничих цілях.

            Необхідність врегулювання процесу обґрунтовується високим рівнем конкуренції серед підприємств, які надають послуги з технічного діагностування, та відсутністю обмежень щодо прийняття позитивного рішення про можливість продовження строку служби, що призводить до погодження виконання робіт за майже всіма зверненнями.

            Окрім цього, зазначається, що в роботі вагоноремонтних підприємств має місце порушення технології ремонту рухомого складу та недотримання нормативних параметрів.