МІУ оприлюднило проєкт наказу, яким можуть скоротити терміни продовження служби окремих типів вагонів

11.10.2021

            Міністерством інфраструктури України розроблено проєкт наказу «Про затвердження Порядку проведення комплексу діагностичних, ремонтних та реєстраційних операцій, спрямованих на продовження строку експлуатації вантажних вагонів (крім вантажних вагонів підприємств технологічного залізничного транспорту, що призначені для переміщення вантажів у виробничих цілях в межах території таких підприємств), установленого виробником, та Строків продовження експлуатації таких вагонів», який було оприлюднено 8 жовтня. Очікується, що документ набере чинності 1 січня 2022 року.

            У проєкті пропонується щорічно до 2028 року скорочувати термін, на який може бути продовжено строк експлуатації певних типів вагонів до повної відміни такого процесу. Зокрема, такі зміни торкнуться хоперів-зерновозів, напіввагонів (включно з щеповозами та вагонами, які переобладнали з критих або платформ).

            Для окремих типів рухомого складу (мінераловозів типу 957, універсальних платформ типу 404, думпкарів типів 350, 351 тощо) продовження строку експлуатації вже наступного року стане неможливим; для цементовозів, мінераловозів, хоперів-дозаторів, деяких цистерн, вагонів для перевезень апатитового концентрату, глинозему, технічного вуглецю, обкотишів тощо пропонується поступове зниження граничного сроку до полуторного або до іншого значення. Документом також передбачено відміну продовження строку експлуатації для вагонів, коди типів та нормативні строки служби яких не зазначені в наведеній таблиці. Детальна інформація розміщена в доданому файлі.

            За умов прийняття наказу під дію регулювання підпадають 694 суб’єкти господарювання.

            Впровадження можливості продовження строку експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті, а також встановлення граничних строків їх експлуатації після продовження протягом першого року дії, за розрахунками Міністерства, веде до додаткових витрат на придбання основних фондів, обладнання та приладів, на сервісне обслуговування, навчання / підвищення кваліфікації персоналу в середньому для одного суб’єкта господарювання протягом першого року дії наказу у розмірі грн.7,49 млн., протягом п’яти років – майже грн.60 млн.