Укрзалізниця не змогла реалізувати на аукціонах жодної цистерни для темного наливу

13.04.2021

            У період з 8 лютого по 6 квітня через електронну платформу «ProZorro.Продажі» Укрзалізниця оголосила 287 англійських аукціонів із продажу послуг з використання власних цистерн для темного наливу (майже 4 тис. вагоновідправлень за весь період) у групових перевезеннях, проте жоден з торгів не відбувся. Попри високий попит на вагони такого типу (завдяки програмі «Велике будівництво») вирішальним фактором стала ціна на такий рухомий склад. Зокрема, стартовий рівень прайсів становив грн.834/доба (тут і далі без ПДВ), тоді як вартість оренди приватного парку у період з лютого по квітень виросла з грн.537/доба лише до грн.597/доба, що майже на 29% нижче за котирування, які пропонує монополія.

            Зазначимо, що початкова ціна за вагон в аукціоні відповідає базовій ставці користування рухомим складом Укрзалізниці. Від початку року прайс для цистерн залишався стабільним – на рівні грн.834/доба.

            Окрім цього, з 4 лютого по 15 березня УЗ проводила – також безрезультатно – 175 аукціонів із продажу послуг з використання власних цистерн для світлого наливу (понад 1,2 тис. одиниць за весь період) у групових відправках. Стартова ціна для різних бочок монополії однакова. Водночас оренда приватних вагонів з лютого по березень здешевшала до грн.322/доба (-грн.11/доба), що підтверджує низьку конкурентноспроможність цистерн Укрзалізниці.

            Згідно з офіційною інформацією ЦТЛ, нових аукціонів на квітень поки не заплановано.