В Україну заборонено ввозити вагони, які протягом останніх шести років були приписані до РФ

16.07.2020

            15 липня 2020 року постановою Кабміну України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 року №1147» встановлено заборону на ввезення на митну територію України вагонів, які в будь-який відрізок часу починаючи з 20 лютого 2014 року були приписані до залізничної адміністрації РФ. Таке рішення має повністю зупинити імпорт старих залізничних вагонів з Росії.

            Зазначений документ коригує формулювання попередньої аналогічної постанови КМУ (№1147 від 30 грудня 2015 року), якою раніше вже був заборонений імпорт вживаних залізничних вагонів походженням з РФ. Зміни були необхідні, тому що українські імпортери швидко адаптувалися до вимог ембарго і успішно ввозили з Росії вагони, побудовані заводами, розташованими за межами цієї країни.

            Міністр інфраструктури України Владислав Криклій озвучив в коментарі наступну інформацію: з листопада минулого року юридичні особи-резиденти України придбали 1 165 вагонів, країною походження яких не є Російська Федерація. Однак попередніми власниками 608 вагонів були підприємства-резиденти РФ, а 15 одиниць рухомого складу знаходилися у власності підприємств-резидентів РФ з 2014 року.

            Варто нагадати, що наприкінці червня Укрзалізниця заборонила подавати під навантаження порожні зерновози, криті вагони і цементовози, що належать залізницям інших держав, з метою знизити ступінь профіциту в країні та збільшити завантаження власних вагонів. За словами опитаних нами респондентів, така конвенція поширюється на парк, оформлений на умовах тимчасового ввезення; заборона буде діяти тільки в разі повторної поставки з-за кордону. Разом з цим вже на початку липня ТОВ «Альфара» в якості винятку отримало дозвіл на подачу зі станцій РЖД на станцію Куп’янськ-сорт. хоперів (в кількості 539 одиниць), що належать Русагротрансу.