Укрзалізниця планує внести зміни до переліку малодіяльних станцій

28.04.2020

        27 квітня відбулась кол-конференція міжвідомчого штабу з оперативного вирішення питань логістики в сільському господарстві (нагадаємо, що до штабу входять представники Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Антимонопольного комітету, ПАТ «Укрзалізниця», ДП «Адміністрація морських портів України» тощо). Зокрема, обговорювали деякі питання подальшої роботи АТ «Укрзалізниця», затвердили зміни (документом від 2 квітня) до Порядку проведення рейтинг-аналізу діяльності вантажних станцій АТ «Укрзалізниця», якими передбачено збільшення експериментальної групи малодіяльних станцій з 10% до 30%.
        Нагадаємо, що експериментальна група – це станції, які тимчасово (до проведення наступної оцінки) виключаються із попереднього переліку малодіяльних станцій та які за результатами рейтингової оцінки одержали максимальний загальний бал. За попередніми розрахунками, перелік малодіяльних станцій мають зменшити на 77 одиниць (наразі їх близько 320).
        Крім того, монополія не підвищуватиме ставку плати за власні вагони при здійсненні перевезень завантажених та порожніх контейнерів. Також заплановано знизити поріг кількості вагонів для підписання довгострокового договору з відправниками з 500 до 200 вагонів для пілотного проєкту. Представники Укрзалізниці заявили про зацікавленість у розширенні сегменту довгострокових контрактів до 50% всього парку рухомого складу.
        Нагадаємо, що керівництво Укрзалізниці відтермінувало до 1 червня поточного року введення в дію нового договору на перевезення вантажів. Основні зміни в новій редакції договору стосуються ставки за використання вагонів під час виконання вантажних операцій для відповідного типу рухомого складу. Формула розрахунку плати за використання вагонів перевізника починає діяти з сьомої години у разі проведення однієї вантажної операції та з 13 години – подвійної; але згідно з новим документом така ставка буде нараховуватись вже з першої години, що істотно збільшує витрати замовника. Проєкт цього договору має бути розміщений на сайті УЗ сьогодні.