Метінвест-Шиппінг отримав напіввагони УЗ на три роки по грн.480/доба

20.01.2021

            18-19 січня Укрзалізниця на «голандських аукціонах» через онлайн-систему «ProZorro. Продажі» змогла реалізувати понад 1,26 млн. вагоновідправлень протягом наступних трьох років за узгодженими строками та обсягами. Зокрема, за результатами проведених 26 тендерів було підписано 21 договір з ТОВ «Метінвест-Шиппінг» за мінімальною ставкою – грн.480/доба (тут і далі без ПДВ), тоді як стартова ціна складала грн.800/доба. Згідно з умовами тендерів, послуги надаватимуться з 1 лютого цього року до 31 грудня 2024 року.

            Реалізована кількість вагоновідправлень може забезпечити для компанії за цей період перевезення 29 млн. тонн вантажів щороку. Для порівняння: всі підприємства, які входять до Метінвесту, торік відвантажили залізницею 43,3 млн. тонн продукції (+5% до обсягів 2019 року).

            Варто додати, що 20-21 січня заплановано ще вісім аукціонів з продажу аналогічних послуг на період з 1 лютого 2021 по 31 січня 2022 року (потенційно це транспортування майже 9 млн. тонн продукції, або понад 13 тис. вагоновідправлень).

            Приватні власники вагонів висловлюють побоювання щодо перерозподілу ринку після задіяння великої кількості рухомого складу УЗ у перевезеннях Метінвесту. Зокрема, очікується, що орендовані у компаній напіввагони залишаться без роботи та повернуться власникам, які зможуть задіяти їх у поставках будівельних вантажів (лише з весни) та, ймовірно, ЗРС. Загострити ситуацію також може вивільнення напіввагонів Лємтрансу з-під продукції Метінвесту, які складуть конкуренцію іншим приватним паркам та сприятимуть зниженню ставок оренди і плати за перевезення.

            За припущенням респондентів, з огляду на вплив нових довгострокових контрактів на ринок, ставки оренди напіввагонів до літа, ймовірно, становитимуть близько грн.250-290/доба, а до осені можуть варіюватися у діапазоні грн.375-420/доба.