Українські компанії отримують нові несамохідні баржі для річкових перевезень зернових вантажів

08.04.2020

Дунайсудосервіс Нова баржа АгроВіста

      Для холдингу «АгроВіста» на потужностях СП «Дунайсудосервіс» та ПрАТ «Дунайсудноремонт» побудують нову баржу підйомністю 6 тис. тонн (довжина – 127,6 м, ширина – 16,30 м, осадка – 3,8 м) типу «річка-море». В трюмах загальною ємністю близько 8,15 тис. м. куб. можна розміщати дві різні партії вантажів. Зведення судна триватиме протягом наступних дев’яти місяців.
      Це п’ята власна баржа АгроВісти, перші чотири (теж несамохідні, загальною місткістю 7,8 тис. тонн) були придбані в Європі.
      Зауважимо, що АгроВіста (раніше – група компаній «УкрАгроКом» та «Гермес-Трейдінг») працює із зерном через Світловодський річковий термінал (також відноситься до холдінгу) з потужністю одночасного зберігання 94 тис. тонн та можливістю відвантаження продукції на водний транспорт до 8 тис. тонн на добу.
      Варто позначити, що залізничних поставок до терміналу на станцію Світловодськ останнім часом не було (щонайменше від початку поточного маркетингового року).

      ***

      Компанія «Аскет Шиппінг» у квітні планувала розпочати оперування двома баржами сукупною місткістю 8 тис. тонн, які були отримані за договором бербоут.
      Саме такий обсяг зерна компанія зможе одночасно доставляти зі своїх терміналів у Запоріжжі (працює з ячменем, кукурудзою, пшеницею, соєю, соєвим та соняшниковим шротами) та Дніпрі (приймає аналогічні культури) одним барже-буксирним складом на рейдове перевантаження в районі Банки Трутаєва, а також до Одеси та Чорноморська.
      Зазначимо, що до цього Аскет Шиппінг займався виключно перевалкою продукції (минулого року – 145,4 тис. тонн, що майже в п’ять разів більше, ніж позаторік).
      Найближчим часом компанія має ввести в експлуатацію зернозберігальний склад на терміналі в Дніпрі.